Zonsopkomst 2016 en meer

Zonsopkomst, of zonsopgang, is het moment waarop de zon in het van uit het oosten boven de horizon verschijnt. De zonsopkomst is wanneer het eerste gedeelte van de zon tevoorschijn komt. Op deze site staan de zonsopkomst tabellen van het knmi. Zo ben je altijd op wakker voor de zonsopkomst!

Zonsopkomst - Achtergronden

Zonsopgang of zonsopkomst, is het moment waarop de zon in het oosten boven de horizon verschijnt. 

Zodra het eerste stukje van de zonnecirkel te voorschijn komt is de zon is al opgekomen. Daardoor is de dag iets langer is dan de nacht, want de nacht begint pas als de zon helemaal onder is.
Door breking in de atmosfeer ziet men de zon hoger dan ze in werkelijkheid is. Door de reflectie is het al licht voordat de zon zichtbaar wordt, de dageraad, waardoor zonsopgang niet gelijk staat aan het moment wanneer het licht wordt. Op dat moment is er een ochtendschemering, want ochtendschemering is een overgang van nacht naar zonsopgang, dit is een moment waarbij de zon niet op is terwijl het licht wordt. Het begin van de dag wordt vaak gezien als het moment waarop de zon op komt. Een haan kraait vaak als hij de zon ziet, om te laten horen dat de dag begonnen is. Het verschilt nogal hoe laat de zon op komt en wanneer de kortste dag is en de langste dag. Voornamelijk is de tijd van het jaar en de locatie bepalend hoe laat de zon op komt.

Verschijnselen bij zonsopkomst

De lucht is bij een laag staande of opkomende zon vaak rood of oranje gekleurd door het effect van Rayleighverstrooiing. Bij een hoog staande zon wordt door deeltjes in de atmosfeer blauw licht verstrooid waardoor wij de hemel overdag als blauw zien. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon zodat de zon een iets gelere kleur krijgt. Echter bij een laag staande zon wordt ook het rode licht verstrooid wat de hemel rond en lager dan de zon rood kleurt. Overigens is dit effect beter bij zonsondergang te zien doordat de lucht aan het einde van de dag meer stof bevat waardoor de verstrooiing sterker is.

Symbolische betekenis van zonsopkomst

De zonsopkomst is met name in het socialisme gebruikt als symbool van het aanbreken van een nieuwe, rechtvaardiger maatschappij. Dat is terug te vinden in koren en liederen met de titel Morgenrood en in het gebruik van de haan als symbool, omdat die de zonsopkomst verkondigt.

bron: wikipedia.nl