Zonsopkomst 2016 en meer

Zonsopkomst, of zonsopgang, is het moment waarop de zon in het van uit het oosten boven de horizon verschijnt. De zonsopkomst is wanneer het eerste gedeelte van de zon tevoorschijn komt. Op deze site staan de zonsopkomst tabellen van het knmi. Zo ben je altijd op wakker voor de zonsopkomst!

Langste Dag 2020

Langste dag 2020 is op 21 juni, in Utrecht is de tijd tussen zonsopkomst en ondergang maar liefst 16 uur en 46 minuten.

De langste dag betekent dus de tijd die tussen zonsopkomst en zonsondergang is. Meestal is dit op 21 juni, en de langste dag 202o valt ook op die datum. Omdat de zon niet een perfecte cirkel om de aarde draait betekent dit echter niet dat op deze datum de zon het vroegst en het laatst onder gaat. Op de de langste dag van het jaar zijn traditioneel ook veel bruiloften en andere feesten. In ScandinaviĆ« zijn er vele feesten van het de middernachtzon, ook bekend als Midzomerfeest.
De langste dag is altijd vrij lastig te bepalen. De dag dat de zon het vroegst op komt en de dag dat de zon het laatst onder gaat valt niet op dezelfde datum. In 2020 is de vroegste zonsopkomst op 17 juni en de laatste zonsondergang 24 juni. De langste dag licht daar tussen.
Echter in Nederland is op 21 juni om 04.24 uur de zonnewende. De zon staat dan recht op de aarde, het wordt dan op de noordpoolcirkel niet donker.

De plek waar u zich bevindt heeft invloed op de tijd dat de zon onder en de zon op komt. Omdat Nederland zo klein is zijn er maar kleine verschillen in de exacte tijd van de langste dag. Op deze lange zonnige dag begint ook de eerste dag van de zomer 2020. 

Waarom wilt u weten wanneer de langste dag is?