Zonsopkomst 2016 en meer

Zonsopkomst, of zonsopgang, is het moment waarop de zon in het van uit het oosten boven de horizon verschijnt. De zonsopkomst is wanneer het eerste gedeelte van de zon tevoorschijn komt. Op deze site staan de zonsopkomst tabellen van het knmi. Zo ben je altijd op wakker voor de zonsopkomst!

Kortste dag 2020

Kortste dag 2020 is op 21 december, deze dag is eigenlijk elk jaar op dezelfde dag. 

Op dat moment begint ook de eerste dag van de winter. Om 18.28 uur begint de astronomische winter.Op 21 december is de zonsopgang om 8.46 uur en de zonsondergang is om 16.30. Dit is effectief de kortste dag 2020,  de zon is het minst zichtbaar. Echter is het zo dat op 31 december de zonsopgang het laatst is, namelijk 8.48 uur en zonsondergang is op 12 december het vroegst: 16.27 uur. Dit is trouwens bijna elk jaar precies hetzelfde.

Niet op alle plekken zijn deze tijdstippen hetzelfde. In het zuiden van Spanje is de vroege zonsondergang al veel eerder en de late zonsondergang ook weer later. Omdat Nederland zo klein is zijn er maar kleine verschillen in de exacte tijd van de kortste dag. Over een half jaar is het weer de langste dag van het jaar.Waarom wilt u weten wanneer de kortste dag is?