Zonsopkomst 2016 en meer

Zonsopkomst, of zonsopgang, is het moment waarop de zon in het van uit het oosten boven de horizon verschijnt. De zonsopkomst is wanneer het eerste gedeelte van de zon tevoorschijn komt. Op deze site staan de zonsopkomst tabellen van het knmi. Zo ben je altijd op wakker voor de zonsopkomst!

Eerste dag van de zomer 2014

Eerste dag van de zomer 2014 is vrijwel gelijk als de voorgaande jaren, namelijk op 21 juni.

De astronomische zomer, en dus de eerste dag van de zomer 2014, begint op het moment dat de zon de hoogste stand heeft boven de horizon van de aarde. Dit is op een bepaald tijdstip dat dus vrijwel altijd op 21 juni is. Om precies te zijn, om 12:41 uur is de echte eerste dag van de zomer. 

Op 21 juni, en omdat de zon de hoogste stand heeft boven de horizon is de zon ook het langst aan het schijnen op deze dag. Hierdoor valt de eerste dag ook gelijk met de langste dag 2014.

Meteorologische start van de zomer

Er is nog een andere eerste dag van de zomer, namelijk de meteorologische. Deze kenmerkt zich door de start van een periode van hoge temperaturen, lager daglicht en zo nu en dan donder en bliksem. De start van deze zomer is op 1 juni. Maar de Meteorologische start wordt minder vaak gebruikt, in de volksmond is de astronomische eerste dag, de meest gebruikte. Het einde is op 1 september.