Zonsopkomst 2016 en meer

Zonsopkomst, of zonsopgang, is het moment waarop de zon in het van uit het oosten boven de horizon verschijnt. De zonsopkomst is wanneer het eerste gedeelte van de zon tevoorschijn komt. Op deze site staan de zonsopkomst tabellen van het knmi. Zo ben je altijd op wakker voor de zonsopkomst!

De kortste dag

De kortste dag is 22 december, deze dag is eigenlijk elk jaar op dezelfde dag. Op dat moment begint ook de eerste dag van de winter. Om 18.11 uur begint de astronomische winter.

meer over: Kortste dag 2014?

Op 22 december is de zonsopgang om 8.46 uur en de zonsondergang is om 16.30. Dit is effectief de kortste dag dat de zon zichtbaar is. Echter is het zo dat op 31 december de zonsopgang het laatst is, namelijk 8.48 uur en zonsondergang is op 12 december het vroegst: 16.28 uur.

Niet op alle plekken zijn deze tijdstippen hetzelfde. In het zuiden van Spanje is de vroege zonsondergang al veel eerder en de late zonsondergang ook weer later. Omdat Nederland zo klein is zijn er maar kleine verschillen in de exacte tijd van de kortste dag.Waarom wilt u weten wanneer de kortste dag is?