Zonsopkomst 2016 en meer

Zonsopkomst, of zonsopgang, is het moment waarop de zon in het van uit het oosten boven de horizon verschijnt. De zonsopkomst is wanneer het eerste gedeelte van de zon tevoorschijn komt. Op deze site staan de zonsopkomst tabellen van het knmi. Zo ben je altijd op wakker voor de zonsopkomst!

Haan kraait niet door zonsopkomst

Het gekraai van een haan houdt geen verband met de opkomst van de zon. Dat hebben Japanse wetenschappers aangetoond.

Hanen kukelen bij het ochtendgloren door hun biologische klok en niet omdat ze reageren op hun omgeving.
Als de dieren de zon niet kunnen zien, kraaien ze nog steeds rond zonsopgang, zo melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. 

De wetenschappers van de Universiteit van Nagoya hielden bij wijze van experiment enkele hanen in een afgesloten ruimte waar het licht dag en nacht gedimd bleef. De vogels bleven in deze omgeving elke morgen kukelen.

Biologische klok

Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat de dieren beschikken over een zeer goed afgestelde biologische klok.
"Het gekukel van een haan symboliseert in veel landen het aanbreken van de dageraad", verklaart hoofdonderzoeker Takashi Yoshimura op nieuwssite EurekAlert.
"Maar het was tot nu toe onduidelijk of het gekraai werd gecontroleerd door een interne biologische klok, of dat het simpelweg een reactie was op de omgeving", aldus de Japanner.

Bron & Meer: nu.nl